Jobba med lastbilar som förare

Jobba med lastbilar som förare

Jobba med lastbilar som förare
Att jobba med lastbilar som förare är ett yrke som passar dig som älskar att vara på resande fot. Forsla gods runt om i landet eller i hela Europa samtidigt som du sitter bakom ratten. Det behövs ofta mer än bara ett körkort för att kunna framföra lastbilar på ett effektivt sätt.

Att kunna köra lastbilen är givetvis det allra viktigaste, men att ha rätt behörigheter för att underlätta lastningen av gods är också utmärkt för att öka ditt eget värde. Exempelvis är det en bra idé att ha en utbildning i bakgavellyft så att du på bästa sätt kan lasta av och lasta på lastbilen.

Bakgavellyft – Vad är det?

Det är en del av hydraulisk (ibland elektrisk) utrustning som installeras på baksidan av en lastbil som gör att gods kan lyftas från marken till höjden av lastbilens baklucka, eller från bakluckan till marken.

En lastbil eller släp som har försetts med baklucka är inte lätt att missa. De är stora, tunga utrustningar som lägger betydande vikt till fordonets totalvikt.

Bakgavellyften använder ett hydrauliskt tryck för att tvinga en kolv genom en cylinder som höjer och sänker plattformen. De styrs vanligtvis via en kopplingsbox med en enkel "upp" och "ner" funktion. De gör det enkelt att lasta in och ut gods ur lastbilen, särskilt om ingen lastkaj finns i närheten.

Att tänka på som lastbilsförare

Allt kräver tålamod. Att köra kräver tålamod. Det finns frustrerande situationer som att fastna i trafikstockningar, eller tidtabeller blir försenade, eller det kan finnas en kund som tar längre tid än förväntat, eller så finns det kanske inget utrymme vid lastbilshållplatsen där en vilopaus planerades, eller ett punkterat däck eller något annat akut mekaniskt problem dyker upp. Dessa är vanliga händelser för en lastbilschaufför.

Men i alla dessa situationer, oavsett vad som händer, är det väldigt viktigt att hålla sig lugn och ha tålamod. Det är alltid lämpligt att ha tålamod och ta sig tid och gå igenom alla steg, som en säker förare, istället för att tappa tålamodet och skynda på vägen och sätta sig själv och alla andra i fara.

Effektiv stresshantering är en lika viktig egenskap för en duktig lastbilsförare. Att köra lastbilen, hantera tid på vägen, samt att ta itu med de slumpmässiga vägspärrarna som dyker upp, orsakar stress. Att lägga till stressen är relationen med arbetskamrater och personliga livssituationer. Tillsammans kan allt detta innebära en hel del stress. Att lära sig att hantera all denna stress effektivt är en mycket viktig färdighet att inskärpa.

Det finns olika sätt att hantera stress. Träning, meditation, musik, hälsosam mat och till och med att prata med familjen är några sätt att hjälpa mot stress. För att bli en duktig lastbilschaufför måste man vara skicklig på att hantera stress. Man måste ta reda på vilken anti-stress aktivitet som fungerar bäst för en själv.

Att vara alert och medveten på vägen är av avgörande betydelse för säkerheten för sig själv och omgivningen. Att vara alert och medveten som lastbilschaufför innebär att använda alla sinnen. Det finns några säkerhetsåtgärder som en duktig och ansvarsfull lastbilschaufför måste följa.

Medvetenhet om olycka eller någon annan farlig situation framför dig, eller något ovanligt ljud eller lukt i trucken är viktigt och får aldrig förbigås. Att vara alert och kunna känna igen ett problem i dess inledande skede är det enklaste sättet att upprätthålla en god säkerhetsstandard på vägen.

Att hålla koll på tiden och öva på effektiva tidshanteringsfärdigheter är till stor fördel för alla. En lastbilschaufför måste ha utmärkta tidshanteringsförmåga eftersom det hjälper till att leverera beställningarna till kunderna i tid, ta effektiva pauser och så småningom komma tillbaka till familjen i tid.

Dessa är några av de viktigaste sakerna att tänka på som lastbilsförare för att vara så duktig som möjligt.

Utbilda dig till lastbilsförare

Att utbilda sig till lastbilsförare går egentligen att göra på tre olika sätt. Den första, och mest populära är att gå fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Du får då redan som ungdom lära dig allt du behöver veta om trafik, transport och logistik. Allt från att hantera gods till att lasta och lossa täcks på dessa utbildningar. Det är dock inte alla som vid en ung ålder vet att de vill bli lastbilsförare.

För dig som redan är vuxen och är sugen på att bli lastbilsförare så finns två olika alternativ. Det första är att gå Komvux (kommunal vuxenutbildning) med inriktning för lastbilsförare. Det enda som krävs är att du är över 18 år gammal och har ett vanligt B-körkort.

Utbildningen tar vanligtvis ca 40 veckor att slutföra och går igenom att du behöver veta för att bli en lastbilsförare. Dessa utbildningar går vanligtvis också igenom hur du kör hjullastare, kranar och truckar då dessa är vanliga inom branschen.

Den sista metoden är att gå en arbetsmarknadsutbildning hos Arbetsförmedlingen. Denna utbildning är kortare och varar vanligtvis i ca 25 veckor. Längden anpassas dock baserat på din tidigare erfarenhet och utbildning. Även här krävs det att du är 18 år gammal och har ett B-körkort sedan tidigare.

Dessa är alltså de tre metoder som finns idag för att utbilda sig till lastbilsförare i Sverige. Dessa utbildningar inkluderar vanligtvis inte utbildning i bakgavellyft.

Vilka lyftredskap finns att tillgå

Som lastbilsförare så är det otroligt smidigt att ha behörighet att använda bakgavellyft. Detta gör det nämligen enkelt och smidigt att ladda last och komma iväg. Men även om du inte använder dig av bakgavellyft så finns det andra lyftredskap tillgängliga.

Kranar och lyftband används också flitigt för att flytta på gods. Om ingen bakgavellyft så finns det större behov av att använda diverse kranar och traverser för att flytta på gods till rätt plats. Även truckar används flitigt för att hjälpa till att lasta på och lasta av gods från lastbilar.

Det är viktigt att aldrig använda lyftredskap utan rätt utbildning och rätt dokumentation för att se till att du är skyddad om olyckan skulle vara framme. Utbildning i bakgavellyft hos onlineutbildningar går igenom allt från lagar och uppbyggnad till manövrering och drift i en kort kurs som ger dig behörighet.