Instruerad Person - Icke elektriskt arbete
För att uppfylla föreskrifternas krav kan arbetet utföras enligt bl.a. SS-EN 50 110-1 eller E-S-A. Vi utgår från SS-EN 50 110-1 & ELSÄK-FS 2008 m.m.
Instruerad Person som webbutbildning kan inte tillgodoräknas om man behöver ha EBR:kj41 Kabelförläggning, då behöver utbildningen göras lärarledd.
Utbildningen bygger på publikationen ”E-S-A Instruerad person - Icke elektriskt arbete 21”. Den bygger även på och följer de krav som finns beskrivna i Elnätsbranschens Riktlinjer, E-B-R:s Kravdokument.
Den 1 oktober 2018 ersattes den tidigare utbildningen Tillträde av Instruerad person som bland annat innebar en förändrad tillträdeshantering.
Energiföretagen har skickat in 2021-06-23 varumärkesregistrering till Patent- och Registreringsverket och de har nu patent endast på varumärkena ESA, EBR och så vidare, men inte på kurserna. Grunden till kursen bygger på svensk standard, se: SS-EN 50110-1
Enligt elsäkerhetslagstiftningen ska innehavaren av en elanläggning se till att arbete som utförs på eller i anslutning till anläggningen görs på ett sådant sätt och utförs av eller under ledning av personer med sådana kunskaper och färdigheter att betryggande säkerhet ges mot personskada och sakskada. Vidare ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall.
Publikationen Instruerad Person är en anpassning av innehållet i Grund och Arbete och är tänkt att fungera som en anvisning för icke fackkunnig personal som ska utföra arbete i anslutning till en elanläggning där man tillämpar t.ex. E-S-A, vid arbete i ställverk och driftrum, för att uppfylla ovan ställda krav. Även personer med arbetsuppgifter som leder, planerar eller riskhanterar dessa arbeten ska ha motsvarande utbildning.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
För vem?
Utbildningen vänder sig till icke fackkunnig personal som antingen ska utföra självständigt icke elektriskt arbete där det finns en elektrisk fara, t.ex. vid verksamhet i driftrum och ställverk. Alternativt att man utför arbete under ledning av fackkunnig elsäkerhetsledare.
Arbetsuppgifter kan vara Byggnadsarbeten, städning och målning i driftrum, montering av stängel runt anläggningar, service av släckutrustning, röjning, gräsklippning, rengöring mm.
Utbildningen är även lämplig för elanläggningsansvariga och eldriftledare, för att förstå appliceringen av tillträdeshanteringen i sin organisation.
Del av Kursinnehållet
– Lagstiftning
– Elektriska faran
– Funktioner (roller) i en organisation
– Säkerhetsavstånd vid icke elektriskt arbete
– Säkerhetsåtgärder
– Riskhantering
– Tillträdeshantering
– Arbetsmetoder m.m.
– Teoriprov
Intyg & Certifikat
Efter genomförd utbildning med godkänt slutbetyg utfärdas ett personligt certifikat till deltagaren.
Vad säger branschen?
Branschkrav inom energibranschen att personal som arbetar på anläggningen ska ha godkänd utbildning. Utbildningen ska repeteras minst vart 3:e år.
Vad säger lagen?
Personalen ska ha kunskap om innebörden & konsekvenserna av den elektriska faran, och ha utbildning om de säkerhetsåtgärder som är motiverade för att arbete ska kunna utföras på ett säkert sätt. Utbildningen ska repeteras regelbundet.
Innehavaren ska se till att personal som arbetar på elanläggningen ska utföra arbetet på ett sådant sätt att betryggande säkerhet ges mot personskada och sakskada. Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd,
Elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet.